PÄDASTE MÕISA PEAKOKK  
MATTHIAS DIETHER


Berliinis sündinud, aga üles kasvanud Lõuna-Saksamaal. Ta on saanud oma kokakunsti alased kogemused töötades koos Saksamaa parimate tippkokkadega: veteran Lothar Eiermann (Schlosshotel Friedrichsruhe); staarkokad Harald Wohlfahrt (Traube Tonbach) ja Dieter Müller (Schlosshotel Lerbach), tõusev täht Sven Elverfeld (Aqua Wolfsburg).

Diether on ka varem tegutsenud välismaal. Ta on juhtinud järgnevaid gourmet- kööke Dubais: Ritz Carlton, Emirates Palace ja Shangri-La ning olnud peakokk Turnberry Resort’is Šotimaal, enne kui kolis tagasi Saksamaa pealinna Berliini, kus avas oma signatuur-restorani aastal 2010. Restoranis First Floor lihvis ta oma artistlikku ja elegantset söögitegemise stiili, mille järgi teda täna rahvusvaheliselt tuntakse.
Hõrgud aroomid, parim tooraine, mõnikord rikkalik, mõnikord õrn, aga alati hoolikalt presenteeritud – need omadused tegid temast Berliini kulinaaride lemmiku.

Aastast 2009 on Dietheri juhitud restoranid kaheksal korral järjest välja teeninud Michalini tärni ja ta on seni ka ainus Michelini tärnidega pärjatud kokk Eestis. Selleks talveks on tema kulinaarseks koduks saanud Tallinn – teda köidab siinne ehedus ning meie kirg unikaalse piirkondliku köögi vastu Muhu saarel.

‘Minu kreedo on anda oma meeskonnaga parim – iga päev – üllatada külalisi kulinaarse loominguga, mis on ispireeriv rõõmu valmistav. Armastan kasutada vaid autentseid, värskeid ja kõrgekvaliteetseid tooraineid ning katsetada erinevate tekstuuride ja ootamatute kombinatsioonidega. Kõik, mida valmistan, peab rääkima iseenda eest. Minu jaoks tähendab see, et tõeline täht taldrikul on tooraine ise ilma liigsete lisadeta. Minu looming on selge, maitsev ning välja pandud loovalt kaasaegsel moel,” kirjeldas Matthias Diether oma gastronoomilisi põhimõtteid. “Pädastes arendatav Põhjala saarte köögi selge definitsioon koos päris oma köögiaiaga, oma metsaandide koguja ning lähedalasuvate talunike, kalameeste ja jahimeeste poolt pakutavaga, on iga kirgliku koka tõeline unistus.”